Our social:

Tuesday, August 08, 2017

Ελληνες μεταναστεύουν στον Καναδά για ένα καλύτερο μέλλον

.

Διέξοδο στον Καναδά επιχειρούν να βρουν όλο και περισσότεροι νέοι από την Ελλάδα, καθώς η παρατεταμένη οικονομική καχεξία και, κυρίως, η έλλειψη ευκαιριών στον επαγγελματικό τομέα τούς ωθεί στη μετανάστευση.


Αυτό προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα που έκανε ο «Ε.Κ.» στην περιοχή του Παρκ Εξτένσιον στο Μόντρεαλ, όπου ζουν εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες. Ομογενείς αναφέρουν ότι είναι συχνά τα αιτήματα που δέχονται από συγγενείς και φίλους τους στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσουν, είτε τους ίδιους, είτε τα παιδιά τους, κατά τον πρώτο καιρό της άφιξης στους στον Καναδά.

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο κύμα μεταναστών, κυρίως Ελλήνων που έχουν καναδική υπηκοότητα -έχουν γεννηθεί οι ίδιοι ή γονείς τους στον Καναδά- και, άρα, είναι ευκολότερη η ένταξή τους στην αγορά εργασίας και στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο οδοιπορικό μας στο Παρκ Εξτένσιον, συνομιλώντας με δεκάδες ομογενείς, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι από την αρχή του 2017 παρατηρείται ένταση της μετανάστευσης από την Ελλάδα, που θα κλιμακωθεί από τους επόμενους μήνες. Και μόνο δυο από τους περίπου τριάντα συνομιλητές μας είχαν την άποψη ότι έχει ανακοπεί το ρεύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα.


«Εδώ και οκτώ μήνες έρχονται όλο και περισσότεροι νέοι», λέει ο Γιώργος Λεμονοντζόγλου.
Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.
«Μπορώ να σας πω ότι ενώ η εισροή νέων μεταναστών προς τον Καναδά είχε κάπως καταλαγιάσει, τους τελευταίους οκτώ μήνες παρατηρείται ένα νέο, μεγαλύτερο κύμα», λέει στον «Ε.Κ.» ο 43χρονος Γιώργος Λεμονοντζόγλου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Πορτάρα» στην οδό Ογκιλβι.

«Παρ’ όλα αυτά, όσοι δεν έχουν καναδική υπηκοότητα ή χαρτιά παραμονής και εργασίας είναι αδύνατο να βρουν δουλειά και πολύ δύσκολο να επιβιώσουν», προσθέτει.

«Η αλήθεια είναι ότι έρχονται όλο και περισσότεροι νέοι. Είναι, βλέπετε, τέτοια η κατάσταση στην Ελλάδα που δεν αφήνει πολλές επιλογές», λέει ο Γιώργος Μαλεβίτης, 58 ετών, με καταγωγή από το Αίγιο και πολλά χρόνια στον Καναδά.

Ο Στέλιος Αναγνωστόπουλος, 47 ετών, από το Μενίδι ήρθε στον Καναδά πριν από πέντε χρόνια. Τον συναντούμε στην οδό Κερμπς, μαζί με την σύζυγό του. «Τώρα ετοιμάζεται να έρθει και ο μικρός μου αδελφός. Βαρέθηκε να χτυπάει πόρτες στην Ελλάδα… Οχι ότι εδώ είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, αλλά ένα μεροκάματο, αν θέλεις, μπορείς να το βρεις», μας λέει. Το ζευγάρι αρνείται ευγενικά να φωτογραφηθεί και μας ζητάει να γράψουμε ότι «δεν είναι γη της επαγγελίας ο Καναδάς ή η Αμερική. Υπάρχουν και εδώ δυσκολίες».


Χρήστος Λαμπρόγιαννης: Η Κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει τους νέους μετανάστες. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.
Ο Χρήστος Λαμπρόγιαννης, 74 ετών, και ο Βασίλης Βεργάδος, 77 ετών, συνταξιούχοι και οι δυο, με καταγωγή από τη νότια Πελοπόννησο, παραδέχονται ότι η ροή νέων μεταναστών είναι αδιάλειπτη. «Και, μέσω των συγγενών τους εδώ, αναζητούν κάποια δουλειά, έστω μια πρώτη δουλειά έως ότου τακτοποιηθούν. Η απευθύνονται για βοήθεια στην Κοινότητα», λένε στον «Ε.Κ.».

Στο πάρκο μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό ο 72χρονος Χρήστος Κώστας, από τα Γιάννενα, παραδέχεται ότι δεν έχει εικόνα αν εξακολουθούν να έρχονται ή όχι νέοι μετανάστες. «Εχω φύγει απ’ την Ελλάδα από τότε που ήμουν 15 ετών. Αλλά, βλέπω όλο καινούργια πρόσωπα στην περιοχή. Και τους Ελληνες απ’ την Ελλάδα τους ξεχωρίζεις αμέσως»…


Βασίλης Βεργάδος: Δεν θέλει ρώτημα. Ο Καναδάς είναι μια διέξοδος για τους πολλούς νέους απ’ την Ελλάδα.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.
«Μια βόλτα στα ελληνικά στέκια του Παρκ Εξτένσιον θα σας δείξει ότι σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια στην περιοχή έχει δεχθεί αίτημα από κάποιο συγγενή ή φίλο απ’ την Ελλάδα που ζητά στήριξη ώστε ο γιος, η κόρη, ο εγγονός, ή η εγγονή να έχουν μια πρώτη βοήθεια κατά την άφιξή τους στο Μόντρεαλ», μας είχε πει το Σάββατο ο Χάρης Ψαλτάκης, 58 ετών, υπάλληλος σε πλυντήριο αυτοκινήτων στην προέκταση της οδού Ζαν Ταλόν.

Ιδια εικόνα μεταδίδουν και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (πρόεδρος η Ελένη Τζινάλη, γενική διευθύντρια η Ελένη Φακωτάκη – Κολαίτης), οι οποίες στη φετινή απολογιστική τους έκθεση αναφέρουν ότι το 8% του χρόνου του προσωπικού αφιερώθηκε στην ενημέρωση και καθοδήγηση νέων μεταναστών που αποτάθηκαν στην Κοινότητα για βοήθεια.

«Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σε καθημερινή βάση, ερχόμαστε σε επαφή, κατά πρόσωπο ή μέσω διαδικτύου, με αιτήματα που έχουν να κάνουν με ενημέρωση για τα χαρτιά νομιμοποίησης, τις δυνατότητες στέγης και εργασίας στο Μόντρεαλ, και εν γένει ενσωμάτωσης στην εδώ κοινωνία», αναφέρουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της Κοινότητας.

Μάλιστα, προτρέπουν ομογενείς που έχουν διαθέσιμους για ενοικίαση χώρους ή επιθυμούν να προσλάβουν στις επιχειρήσεις τους εργαζόμενους να αποτείνονται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες ώστε να καταγράφεται το ενδιαφέρον τους και να διευκολύνεται έτσι η επαφή με τους «νεοεισερχόμενους» Ελληνες.

Ενας άλλος φορέας που στηρίζει τους εξ Ελλάδος νέους μετανάστες είναι ο Εργατικός Σύλλογος του Κεμπέκ που εδρεύει στην Παρκ Αβενιου του Μόντρεαλ. Ο Σύλλογος, μόνο το 2014, δέχθηκε 431 αιτήματα συνδεόμενα με την τακτοποίηση των νομιμοποιητικών εγγράφων και άλλες υποθέσεις εξασφάλισης παραμονής και άδειας εργασίας στον Καναδά.

Η στατιστική απεικόνιση των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στον Καναδά την τελευταία επταετία δεν μπορεί να είναι ακριβής, καθώς στη μεγάλη πλειονότητά τους επρόκειτο για Ελληνες – κατόχους καναδικής υπηκοότητας, γεννημένους, τους ίδιους ή τους γονείς τους, στον Καναδά που ενσωματώνονται αυτομάτως στην αγορά εργασίας και στο ιατροφαρμακευτικό σύστημα περίθαλψης.

Οι αποκλειστικά Ελληνες υπήκοοι που μεταναστεύουν στον Καναδά θα πρέπει απαραιτήτως να αποκτήσουν- αν πρόκειται για μακρόχρονη παραμονή- permanent residency, διαδικασία χρονοβόρα, καθώς απαιτεί αρκετούς μήνες ή και χρόνο έως ότου ολοκληρωθεί, πέραν του κόστους της που μπορεί να ξεπεράσει τα 3.000 -4.000 καναδικά δολάρια, χωρίς στο ενδιάμεσο στάδιο ο αιτών να έχει δικαίωμα εργασίας στην επαρχία ή στην χώρα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης υπολογίζει ότι είναι περίπου 7.000 οι νέοι μετανάστες που έφτασαν στην πόλη από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα και μετά. Στη συντριπτική τους πλειονότητα κάτοχοι καναδικής υπηκοότητας.